mindfulness

Door alle verplichtingen die we tegenwoordig hebben, lijkt het soms alsof we op de automatische piloot leven. Van de ene afspraak naar de ander en weinig ruimte om ergens bij stil te staan. Mindfulness is het compleet tegenovergestelde. Je leeft volledig in het moment en komt dichter bij je gevoel. Wil jij meer weten over mindfulness? Je leest het in deze blog.

Wat is mindfulness?

Mindfulness komt oorspronkelijk uit het boeddhisme en is sinds de jaren ’90 steeds meer deel uit gaan maken van de moderne psychologie. Eerst als training om stress te verminderen, daarna steeds meer met een wetenschappelijke ondersteuning. Mindfulness is het volledig bewust zijn van het moment en leven in het nu. In het dagelijkse leven is dit moeilijk te bereiken. Je doet dingen op de automatische piloot en hebt heel veel ballen om hoog te houden. Tel daar verplichtingen en sociale contacten bij op en het is bijna onmogelijk om in het moment te leven. Gelukkig kan mindfulness je helpen om weer te genieten van het moment en je focus alleen te richten op de dingen die op dat moment aan de gang zijn.

Het helpt je niet alleen om weer in het nu te komen, maar ook om van klachten af te komen. Denk hierbij aan langdurige stress, een burn-out of spanningsklachten. Heb je niet per se klachten maar ben je wel vaak aan het piekeren? Ook dan helpt mindfulness om je uit je hoofd te halen en meer op het heden te laten focussen.

Hoe kun je dit trainen?

Meer in het nu leven is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig kun je simpele oefeningen doen waarmee je dit kunt trainen. Iedereen staat namelijk weleens in de file of moet ergens wachten. Tijd waarin we normaal voor ons uit staren, bellen of nog snel wat mailtjes wegwerken. Gebruik deze tijd om om je heen te kijken en goed op je ademhaling te letten. Lukt dit zonder af te dwalen? Probeer het dan ook eens op momenten dat je wel iets aan het doen bent. Je zal merken dat je focus hier een stuk beter van wordt. Door dit herhaaldelijk te doen zal je merken dat dit perfect in een holistische levensstijl past. Je mindset wordt beter en dit zal ook effect hebben op je lichaam en ziel.