Argyrie: uitleg over huidverkleuring

Er wordt vaak over colloïdaal zilver gezegd dat het voor blauwgrijze huidverkleuring kan zorgen. Een misvatting die wij graag ontkrachten. Op deze pagina lees je daarom alles over argyrie en waardoor dit optreedt.

Wat is argyrie?

Argyrie is afgeleid van het Griekse woord αργύρος/ argyros en is een dermatologische aandoening. Deze ziekte wordt veroorzaakt als je te veel elementair zilver, zilverstof of zilververbindingen binnenkrijgt en zorgt voor een blauwgrijze huidskleur. Dit komt doordat zilverzouten zich in de huid ophopen en later door het zonlicht worden geoxideerd. Dit is het best te vergelijken met het proces om foto’s te ontwikkelen. Je wordt niet gelijk met een blauwe huidskleur wakker. De eerste verkleuringen zie je in de vingernagels, daarna verspreidt het zich naar je tandvlees en het gelaat. Uiteindelijk zal heel je lichaam aangedaan zijn. Het zilver hoopt zich op in de diepste huidlagen en kan daarom niet genezen worden. Zelfs niet door het verwijderen van de bovenste huidlagen of lasertherapie.

De ziekte werd voor het eerst rond het eind van de 19e eeuw ontdekt. Dit kwam doordat er in de geneeskunde veel zilveroplossingen werden gebruikt. In de hedendaagse maatschappij komt Argyrie vooral voor doordat veel aanbieders ionisch zilver als colloïdaal zilver verkopen en mensen steeds vaker zelf colloïdaal zilver maken.

 

Waardoor krijg je huidverkleuring?

Om kosten te besparen wordt colloïdaal zilver steeds vaker door mensen thuis gemaakt. Je koopt een generator op aliexpress en kan voor een paar tientjes een onuitputtelijke voorraad maken. Helaas is dit niet hetzelfde als colloïdaal zilver. Het is namelijk onmogelijk om thuis colloïdaal zilver van hoge kwaliteit te maken. Afhankelijk van de methode maak je thuis tussen de 80%- en 100% ionisch zilver. Om het productieproces te versnellen wordt er vaak ook nog keukenzout aan de substantie toegevoegd. Een grote fout die onder andere voor argyrie kan zorgen.

Om dit beter uit te leggen moeten we eerst naar het verschil tussen colloïdaal en ionisch zilver kijken. Waar colloïdaal zilver een stabiel product is, is ionisch zilver dit totaal niet. Zolang je dit op de huid gebruikt zal het verschil niet opvallen. Zodra er chloor in de buurt komt verandert dit. Ionisch zilver zoekt chloor op om zo stabiliteit te creëren. Ook na deze verbinding werken beide stoffen heel verschillend. De combinatie van ionisch zilver en chloor zorgt voor zilverchloride. Een stof wat schadelijk is voor het lichaam en waar je lichaam dus zo snel mogelijk van af wil. Zodra het ionisch zilver in aanraking is gekomen met het maagzuur, wordt het product direct omgezet naar zilverchloride en kunnen er geen zilverionen meer vrijkomen. Bij colloidaal zilver ligt dit anders. De colloïdale deeltjes blijven in hun originele vorm en zullen door het maagzuur niet veranderen.

Het toevoegen van keukenzout (natriumchloride (NaCl) zorgt voor dezelfde reactie. Het ionische zilver reageert namelijk meteen op het chloor wat in het keukenzout zit. Door dit proces worden grote deeltjes zilverchloride gevormd, waardoor huidverkleuring kan optreden.

BESTSELLERS