maanstanden

Er wordt zoveel over de effecten van de volle maan geschreven, dat je bijna zou vergeten dat er nog veel meer maanstanden zijn. Merk je bijvoorbeeld iets van een halve maan? Of moet je je juist zorgen maken over de nieuwe maan? Dit en meer lees je in deze blog.

De maan heeft een grote invloed op alles wat er hier op aarde gebeurt. Het beste voorbeeld hiervan is eb en vloed. Dit wordt namelijk helemaal door de maan aangestuurd. Geen wonder dat ook wij veel van de effecten merken. Slecht slapen bij een volle maan is een bekend gegeven, maar wist je dat een nieuwe maan symbool staat voor een nieuw begin? De maanstanden hebben niet alleen een negatief effect op ons slaappatroon, ze kunnen ons ook helpen om doelen en lang gekoesterde dromen uit te laten komen.

Nieuwe maan

Bij een nieuwe maan hebben de zon en de maan dezelfde positie ten opzichte van de aarde. Hierdoor kan je de maan tijdens deze maanstand niet zien. Een nieuwe maan kondigt natuurlijk een nieuwe cyclus aan, maar ook wij kunnen gebruik maken van de kracht van een nieuw begin.

De nieuwe maan is namelijk een perfect moment om over je dromen en wensen na te denken. Wat wil je deze maand bereiken? En waar droom je van? Zet je intenties op papier en kijk hier ook tijdens de volgende maanstanden naar. Zo worden je intenties namelijk meer dan alleen wat mooie woorden op papier.

Wassende maan

De wassende maan bestaat uit drie fases. Dit is de periode dat de maan te zien is en van niets een volle maan wordt. De eerste fase van de wassende maan wordt de jonge maansikkel genoemd. In deze periode zoek je uit wat nodig is om je dromen en intenties uit te laten komen. Hoe zorg jij dat je aan het eind van de maand je doel behaald hebt? Dit is het moment om je intenties te versterken en op te bouwen.

Tijdens het eerste kwartier, de tweede fase van de wassende maan, is het tijd om in actie te komen. Deze fase staat erom bekend dat je tijdens deze fase aan jezelf kan twijfelen. Passen je doelen wel echt bij je? Of is je droom niet veel te ver gezocht? Onzekerheden zijn er om aangepakt te worden en daar is het eerste kwartier het perfecte moment voor. Kies je ervoor om je dromen aan de kant te schuiven? Of ga je er alles aan doen om je droom uit te laten komen?

De derde fase, de gibbous moon, is een fase waar potentie centraal staat. Je bent al een heel eind met het realiseren van je doelen en zal ongetwijfeld wat tegenslagen zijn tegengekomen. Volhouden is tijdens deze fase enorm belangrijk. Past je doel toch niet helemaal bij je? Ook deze fase leent zich goed voor een nieuw begin.

Maanstanden: volle maan

De volle maan is de meest herkenbare fase. Wie heeft er niet uit zijn of haar raam gehangen om een foto te maken? Tijdens deze fase zou je resultaat van je harde werk moeten zien. Helaas betekent dit niet dat automatisch al je dromen uitkomen en elk doel behaald is. De maancyclus is maar een maand lang, wat voor veel doelen natuurlijk een te korte periode is.

Afnemende maan

Net als de wassende maan bestaat de afnemende maan uit drie fases. Allereerst de afnemende maanfase. Dit is het moment om op adem te komen en te reflecteren op afgelopen periode. Accepteer wat je bereikt hebt (ook als je je doel nog niet behaald hebt) en trek daar lering uit. Tijdens deze fase kan je last krijgen van depressieve gevoelens. Het is natuurlijk nooit leuk als je een doel niet bereikt hebt. Zet het van je af en probeer te ontspannen.

Zeg je loslaten dan zeg je de laatste kwartierfase. Tijdens deze periode kan je last hebben van negatieve gevoelens zoals vermoeidheid, depressiviteit of gewoon even flink balen. De nieuwe maancyclus begint al over een week, dus dit is het moment om los te laten en je klaar te maken voor nieuwe intenties. Zodra de asgrauwe maanfase voor de deur staat heb je eventuele teleurstellingen achter je gelaten en ben je klaar voor een nieuwe maancyclus. Tijd om te chillen en te dagdromen.