kwaliteit van colloïdaal zilver

Op het internet zijn er tal van webshops te vinden die colloïdale producten verkopen. Helaas laat de kwaliteit vaak te wensen over en wordt ionisch zilver nog massaal als colloïdaal zilver verkocht. Hoe weet je of het colloïdaal zilver van hoge kwaliteit is? En hoe kun je de kwaliteit van colloïdaal zilver meten? Je leest het op deze pagina.

Kwaliteit van colloïdaal zilver meten – PPM

Een van de belangrijkste waarden voor de kwaliteit is ppm (parts per million). Dit betekent ook wel het miljoenste deel. Als er wordt aangegeven dat het product 10 ppm zilver bevat is dit 10 mg/l. In 1 liter colloïdaal zilver, zit dus 10 milligram zilver. Naast de ppm speelt ook het effectief werkzaam oppervlak een grote rol. Dit is niet meer of minder dan het totale oppervlak van alle deeltjes in de vloeistof. Als we weer uitgaan van een concentratie van 10 mg per liter, de ppm dus, is het effectief oppervlak bij een deeltjesgrootte van 1 mm slechts 6mm2 per liter. Een deeltjesgrootte van 0,65 nanometer brengt dit al naar 7,1 m2 per liter. Een groot verschil wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt.

Hoe kun je de kwaliteit meten?

De concentratie van een colloïdaal metaal- of mineraal in een vloeistof wordt aangegeven met ppm. De enige betrouwbare manier om dit te meten is middels ICP (Inductief Coupled Plasma). Een ICP meting wordt uitgevoerd met speciaal en kostbaar apparatuur. De prijs hiervan kan oplopen tot tientallen duizenden euro’s. Dit is één van de redenen waarom wij deze metingen uitbesteden aan externe en gecertificeerde laboratoria.

Veel mensen gebruiken een ppm meter om de kwaliteit van colloïdaal zilver te meten. Dit apparaat kan al voor een paar tientjes gekocht worden en meet de geleidbaarheid van de vloeistof. Als de concentratie van de deeltjes toeneemt, zie je ook een stijging in de geleidbaarheid van de vloeistof. Een veel gemaakte fout is dat mensen er geen rekening mee houden dat ionisch zilver veel beter geleidt dan colloïdaal zilver. De reden hiervan is vrij simpel. De ionen van het ionisch zilver hebben een elektrische lading. Als je eenzelfde concentratie ionisch zilver met colloïdaal zilver vergelijkt zal ionisch zilver een veel grotere concentratie aangeven. Dit verklaart meteen waarom het zilvergehalte in het product vaak niet correspondeert met het aangegeven zilvergehalte op de verpakking. Het wordt gewoon verkeerd gemeten. Dit komt niet alleen door de geleidbaarheid, maar ook door de temperatuur van de vloeistof. Hoe geleidbaar een vloeistof is, is namelijk ook temperatuurafhankelijk. Dit moet constant gecorrigeerd worden, wat het vrijwel onmogelijk maakt om een betrouwbare meting te doen.