Wil jij weten hoelang de colloïden optimaal werken? En hoe je ze het best kunt bewaren? In deze blog lees je meer over de houdbaarheid van colloïden

Bijna elk product dat in te nemen is heeft een houdbaarheidsdatum. Zo ook colloïden. Het product zal niet, net als met eten, bederven maar kan wel langzaam zijn werking verliezen. Wil jij weten hoelang de colloïden optimaal werken? En hoe je ze het best kunt bewaren? In deze blog lees je meer over de houdbaarheid van colloïden.

Wat zijn colloïden?

Een colloïde bestaat uit een niet kristallijne stof met grote moleculen of een vloeistof met ultra microscopische deeltjes. Deze microscopische deeltjes zinken niet en zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Dit zorgt dat een colloïde zicht onderscheidt van een emulsie. Zodra je de deeltjes in een vloeistof kunt zien, heb je te maken met een suspensie mengsel. Als een vloeistof helder blijft, is het een colloïde. Deze oplossingen zijn zo goed gemengd dat ze maar uit één materie bestaan. De colloïden van Crystal bestaan uit zeer kleine nanodeeltjes die net iets groter zijn dan een atoom, maar kleiner dan de gebruikelijke deeltjes. De afmetingen kunnen uiteenlopen van een sub nanometer tot een doorsnee van 20 nanometer. Doorgaans bestaan ze uit 10 tot 30.000 atomen per deeltje.

Houdbaarheid van colloïden

Net als dat elk metaal een andere werking heeft, is dat bij colloïden natuurlijk niet veel anders. Zilverwater is niet hetzelfde als colloïdaal goud en de werking van colloïdaal iridium verschilt van zink of koper. Dit is niet alleen terug te zien in de verschillende toepassingen waar ze voor gebruikt worden, maar ook in de houdbaarheid van de producten. Waar het ene product pas drie jaar na openen zijn kracht verliest, kan dat bij een ander product al na 6 maanden gebeuren. Wij hebben de houdbaarheid van colloïden per product voor je op een rijtje gezet:

  • Zilver – 3 jaar
  • Goud – 3 jaar
  • Iridium – 3 jaar
  • Silica – 3 jaar
  • Platina – 3 jaar
  • Zilver crème – 1 jaar
  • Zink – 6 maanden
  • Koper – 6 maanden

Hoe kun je het product het best bewaren?

Er wordt vaak gezegd dat colloïden alleen in glazen flessen bewaard mogen worden. Dit geldt echter alleen voor ionisch zilver. Onze producten kunnen namelijk ook prima in PET- plastic flessen bewaard worden. PET is een vorm van polyester en staat voor polyethyleentereftalaat. Je kunt dit plastic kennen van de verpakkingen van frisdrank, water en vruchtensappen. PET is tegenwoordig namelijk de meest voorkomende drankfles die wordt geproduceerd.

Niet alleen het product en de verpakking zijn van invloed op de houdbaarheid van colloïden. Ook de plek waar je het product bewaart draagt bij. Je kunt de colloïdale mineralen het best uit de buurt van zonlicht houden en op een droge plaats bewaren. De beste temperatuur is rond kamertemperatuur. Het is belangrijk dat de colloïde nooit bevriest. Hierdoor breekt de colloïdale suspensie en kan de oplossing zijn werking verliezen.