holisme

De kans is groot dat je bij het woord holisme aan geitenwollen sokken, kruidenthee en zweverigheid denkt. Holisme is echter veel meer dan dat. Wil jij weten wat holisme is en hoe je dit in je leven kunt integreren? In deze blog lees je alles over holisme voor beginners.

Holisme voor beginners: wat is holistisch leven?

Waar holisme vroeger een ietwat zweverig imago had, zien we dit nu flink veranderen. Het is dan ook niet voor niets dat je de holistische denkwijze steeds vaker terugziet komen in de medische wereld, scholen en coaching praktijken. Holistisch leven is afgeleid van het Griekse woord ‘holos’ wat ‘geheel’ betekent. Bij een holistische levensstijl gaat men er van uit dat alles met elkaar verbonden is. Mensen, dieren, planten maar ook energieën en zielen. Alles maakt onderdeel uit van een groter geheel en heeft invloed op elkaar. Als je dit op je eigen leven betrekt zie je dat ook jij onderdeel bent van een systeem waarbij alles met elkaar in verbinding staat. Jij bent bijvoorbeeld verbonden met je vrienden en familie. Je bent deel van de maatschappij en je baan zorgt ervoor dat je in verbinding staat met collega’s. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Al deze afzonderlijke systemen zorgen er samen voor dat er een groter geheel wordt gevormd. Natuurlijk is een holistische levensstijl veel meer dan en kun je het in verschillende principes verdelen.

Hoe integreer ik holisme in mijn leven?

Een holistisch leven is voor iedereen weggelegd en begint altijd bij jezelf. Het belangrijkste is dat je bewustwording bij jezelf creëert. Bewustzijn dat je niet je lichaam, je emoties en je gedachten bent, maar dat je ze hebt. Zodra je je niet langer identificeert met wat je hebt, wordt het een stuk eenvoudiger om je lichaam, emoties en gedachten op een positieve manier te beïnvloeden. Door in te zoomen op de vijf niveaus van holisme (fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel) ontdek je samenhang in alles wie je bent en wat je doet. Natuurlijk is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt jezelf door de jaren heen allerlei gewoontes aangeleerd, die natuurlijk niet zomaar af te leren zijn. Gelukkig zijn er allerlei methodes, tools en technieken om je hierbij een handje te helpen.

Het is mens eigen om altijd maar alles te willen hebben. We willen geliefd zijn, succes hebben in alles wat we doen, waardering krijgen en bezittingen hebben. Vaak heeft dit allemaal te maken met het hebben van welvaart. Maar ben je wel echt gelukkig met jezelf als je dit allemaal hebt? Als je bewust bent van alles wat jou jij maakt, leer je langzaam om al het overbodige los te laten en gelukkig te zijn met wat je hebt en wie je bent.

Kijk naar het geheel

Ieder mens krijgt weleens met problemen of obstakels te maken. Het is mens eigen om dan alleen het probleem of de belemmeringen te zien. Met een holistische levensstijl focus je je niet alleen op het probleem, maar ook op alle aspecten die tot het probleem geleid hebben. Dit is ook gelijk de reden waarom holistische geneeswijzen steeds populairder worden. Een holistisch arts kijkt niet alleen naar de kwaal of de symptomen, maar naar het geheel. Fysiek, mentaal, spiritueel en energetisch. Door hiernaar te kijken dringt de arts door tot de kern van de kwaal en kan er beter en vooral effectiever behandeld worden. Ook als we dit breder trekken is alles een geheel. Multatuli schreef ‘vanaf de maan gezien zijn wij allen even groot’. Een mooie manier om naar de maatschappij te kijken. We zijn allemaal gelijk en onderdeel van een groter geheel.

Leer van jezelf houden

Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Als je echt van jezelf houdt, ben je pas in staat om ook liefde aan anderen te geven. In het holisme is iedereen een klein deel van een groter geheel. Dit houdt echter niet in dat deze kleine deeltjes afzonderlijk van elkaar onbelangrijk zijn. Een keten is namelijk net zo sterk als zijn zwakste schakel. Leer daarom om niet alleen van jezelf te houden, maar ook goed naar jezelf te luisteren. Neem rust als je lichaam dat nodig heeft, eet gezond en beweeg voldoende. Je zal zien dat zodra je jezelf genoeg liefde geeft, je ook liefde aan anderen kunt geven. Hierdoor ga je op een veel respectvollere en liefdevollere manier met anderen en de wereld om.

Helaas hebben we geen invloed op de mensen en de wereld om ons heen. Hoe graag we het af en toe ook zouden willen. Het is niet mogelijk om in je eentje zaken als dierenleed, machtsmisbruik, natuurvervuiling en oorlog te voorkomen. Dat zullen we met zijn allen moeten doen. Gelukkig kun je nu wel alvast je steentje bijdragen aan een betere toekomst. Een betere wereld begint uiteraard gewoon bij jezelf. Je kunt hierbij helpen door bewust te zijn van wat je eet (bijvoorbeeld door af en toe vegetarisch te eten), met respect met de natuur om te gaan en er bewust van te zijn dat je gedachten invloed hebben op je gedrag. Merk jij dat je de verbinding met jezelf kwijt bent? Of dat negatieve gedachten overheersen? Probeer dan met reiki of colloïdaal goud de verbinding weer terug te vinden. Reiki zorgt dat je energie weer in balans komt en colloïdaal goud kan verlichting bieden bij depressiviteit.

Rust en regelmaat

Het lijkt soms alsof iedereen maar doorgaat. Sociale media staat vol met succesverhalen over goedlopende carrières en mensen die tig ballen hoog houden. Natuurlijk is het goed om doelen te stellen, ook in een holistische leefstijl. Toch mogen deze doelen nooit ten koste van jezelf gaan. Het heeft geen zin om je grenzen over te gaan en je eigen gezondheid teniet te doen. Bouw voldoende rust in en lukt het je een dag niet om alle ballen in de lucht te houden? Dan is dat ook helemaal oke. Het gaat er om wat goed voelt voor jou.